ΒΑΣΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ | ΒΑΡΒΑΡΑ CORNWALL ΛΥΣΣΑΡΙΔΟΥ
ΒΑΡΒΑΡΑ CORNWALL ΛΥΣΣΑΡΙΔΟΥ

Η Βαρβάρα Cornwall Λυσσαρίδου γεννήθηκε στο Detroit, Michigan των Η.Π.Α.

Σπούδασε ιστορία και δημοσιογραφία στο Wayne State University, Detroit Ανταποκριτής Αμερικάνικων εντύπων καθ'οδόν προς την Ινδία, βρέθηκε στη Κύπρο για να καλύψει τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ε.O.Κ.Α. (1955-1959).

Ήταν συντάκτης της Αγγλόφωνης Κυπριακής εφημερίδας Times of Cyprus και ανταποκρίτρια του Time magazine στην Κύπρο. Υπό την ιδιότητα της ως δημοσιογράφος γνώρισε τον Βάσο Λυσσαρίδη το 1956.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τέλεσε το μυστήριο του γάμου του Βάσου Λυσσαρίδη και Βαρβάρας Cornwall το 1963.

Υπήρξε στενός συνεργάτης και στήριγμα στους αγώνες του συζύγου της.

Ταξίδεψε σε πολλές χώρες, ιδιαιτέρως στη Μέση Ανατολή, και έγραψε δύο βιβλία. The Bush Rebels που αφορούσε τους αντάρτες που πολεμούσαν στις Αφρικανικές Πορτογαλικές αποικίες Μοζαμβίκη και Γουινέα-Μπισσάου. Η Βαρβάρα έζησε για τρεις μήνες με τους αντάρτες στην Αφρικανική ήπειρο και το βιβλίο βασίστηκε στις εμπειρίες της. Το δεύτερο της βιβλίο, My Old Acquaintance (το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε υπό μορφή ιστοριών στην εφημερίδα Cyprus Weekly) αφορά την ιστορία και αρχαιολογία της Κύπρου και είναι βασισμένο σε εκτενή έρευνα και μαρτυρίες ταξιδιωτών, ακαδημαϊκών και αρχαιολόγων του παρελθόντος.

Όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα το 1974, συνελήφθη από τους πραξικοπηματίες, τέλεσε υπό κράτηση για πέντε μέρες και εξορίστηκε. Συνέχισε τη δράση της στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Κύπρο από το 1956.1. Ο Βαρβάρα Λυσσαρίδου σε νεαρή ηλικία. 2. Μαζί με τον σύζυγο της Βάσο Λυσσαρίδη