ΟΜΙΛΙΑ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Π. ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λυσσαρίδη για την πρόσκληση να παραστώ στη σημερινή εκδήλωση και να τελέσω τα εγκαίνια του Οικήματός του στην ιστορική και γραφική περιοχή των Αγίων Ομολογητών. Το πράττω με αισθήματα χαράς και προσδοκίας.

Χαράς διότι με τον ιδρυτή του Ιδρύματος, ιατρό Βάσο Λυσσαρίδη και τη σύζυγό του Βαρβάρα, μας συνδέει μακρά και ειλικρινής οικογενειακή φιλία, εκτίμηση και αγάπη.

Προσδοκίας διότι το Ίδρυμα Λυσσαρίδη αναμένεται να έχει κεφαλαιώδους σημασίας  συμβολή στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής ισονομίας   μέσα από την προώθηση του επιστημονικού διαλόγου και  πολιτιστικών έργων.

Οι στόχοι του  Ιδρύματος  Λυσσαρίδη είναι  επηρεασμένοι  από την προσωπικότητα του ιδρυτή του. Ο Βάσος Λυσσαρίδης  ακολούθησε τις αρχές και τις αξίες που εδιδάχθη στο Σχολείο, από το οποίο απεφοίτησε, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, καθώς και από την άσκηση της Ιατρικής, τη διαχρονική μελέτη της ανθρώπινης φύσης και της πολιτικής. Υπηρέτησε περισσότερο από μισόν αιώνα με σθένος και αγωνιστικό πνεύμα στην πρώτη γραμμή της κυπριακής κοινωνίας εξυψώνοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μέσα από την ελληνική παιδεία.

Μέχρι σήμερα, ως άνθρωπος των  Γραμμάτων και των  Τεχνών,  συνεχίζει να θεραπεύει τις Μούσες, ενώ συγχρόνως οι  γνώμες του για τα κοινά εμπνέουν μαχητικότητα και αισιοδοξία.

Εγκαινιάζω το Οίκημα του Ιδρύματος  Λυσσαρίδη και εύχομαι στους ιδρυτές του υγεία και μακροημέρευση και στο  Ίδρυμα Λυσσαρίδη επιτυχία στους  στόχους  του για το καλό της Κύπρου και του Ελληνισμού και για την επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

                                                                                                                                ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Π. ΛΕΒΕΝΤΗΣ

                                                                                                               Πρόεδρος του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης