ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΛΛΟΥΡΗ

Κυρίες και Κύριοι

Ξεκινώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της αποψινής εκδήλωσης και να ευχηθώ το ίδρυμα του αγαπητού Γιατρού να έχει πάντα επιτυχίες στην πολύ σημαντική δραστηριότητα του.

Αναλύοντας το κυπριακό σήμερα πρέπει να σταθούμε σε ένα κυρίαρχο ερώτημα.

Γιατί δεν λύθηκε το κυπριακό μέχρι σήμερα;

Δεν λύθηκε το κυπριακό, προφανώς γιατί η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να απολέσει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που απέκτησε με την εισβολή και την παράνομη κατοχή κυπριακού εδάφους.

Δεν λύθηκε το κυπριακό, γιατί ούτε ο ΟΗΕ, ούτε κανένας ισχυρός είναι διατεθειμένοι να πιέσουν την Τουρκία για να αποκαταστήσουν το δίκαιο.

Όμως, επιπλέον δεν οδηγηθήκαμε σε λύση γιατί 40 χρόνια μετά, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι στο κυπριακό, ούτε στρατηγική υπήρξε διαχρονικά που να ενώνει τις πολιτικές δυνάμεις, ούτε όραμα που να ενώνει τον λαό να αγωνιστεί.

Μάλιστα εδώ και 40 χρόνια ερίζουμε και διαφωνούμε μεταξύ μας, ενώ η Τουρκία εργάζεται εντατικά και έχει πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το κυπριακό είναι δικοινοτικό θέμα και με την επέμβαση της στην Κύπρο το 1974, αποκατέστησε την ειρήνη και έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία σύγκρουση.

Η Άγκυρα κερδίζει ερείσματα στο διεθνές περιβάλλον με μια συστηματική στρατηγική και έχει καταφέρει να εμπεδώσει την εικόνα των δύο λαών και των δύο κρατών στην Κύπρο.

Για να το πετύχει αυτό, ξοδεύει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ σε πανεπιστημιακές έδρες δεξαμενές σκέψης κλπ, την ώρα που η δική μας πλευρά ακόμα σχεδιάζει πως θα κάνει τη διαφώτιση.

Άρα, το πρώτο συμπέρασμα μας για απόψε, είναι ότι η Άγκυρα δεν φαίνεται ακόμα έτοιμη να απολέσει τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα που απέκτησε με την κατοχή της Κύπρου και ότι κύριος στόχος της είναι η αποαναγνώριση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος είναι αναγκαία για την Τουρκία γιατί της δίνει το πλεονέκτημα της φυσικής στρατιωτικής παρουσίας σε μια περιοχή όπου η Άγκυρα θέλει να επικυριαρχήσει γεωπολιτικά και ενεργειακά.

Με αυτά τα δεδομένα, προκύπτει το ερώτημα, ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Είναι η ώρα να επανατοποθετήσουμε το κυπριακό και να επαναπροσδιορίσουμε τη μορφή και το περιεχόμενο της λύσης;

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι η ώρα να ανασκοπήσουμε και να ξεκαθαρίσουμε πολλά ζητήματα στο κυπριακό.

Οι αρνητικές εξελίξεις στον ΟΗΕ και την ΕΕ που έχουμε μπροστά μας αυτό το διάστημα δεν είναι τυχαίες.

Εντάσσονται σε ένα πλαίσιο εκβιασμών και πιέσεων προς την πλευρά μας προκειμένου να επιστρέψει στις συνομιλίες χωρίς όρους, αποδεχτεί και να νομιμοποιήσει τις νέες τουρκικές προκλήσεις και απαιτήσεις για το φυσικό αέριο.

Το ζητούμενο λοιπόν, δεν είναι να βρεθεί απλώς μια φόρμουλα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αλλά να βρούμε τους τρόπους να ματαιώσουμε τους τουρκικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για να γίνει αυτό επιβάλλεται στο εσωτερικό να συμφωνήσουμε και να κωδικοποιήσουμε τους στόχους μας και στο εξωτερικό να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις με όλους και να δώσουμε σε αυτές περιεχόμενο.

Στο εσωτερικό πρέπει να αποκτήσουμε συνεννόηση, συναντίληψη, κοινή ευθύνη και ενότητα για να προασπίσουμε τα συμφέροντα μας.

Η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 είναι ένα υπόβαθρο ενότητας που καθορίζει το περιεχόμενο της λύσης που όλοι αποδέχονται.

Πρέπει να την αξιοποιήσουμε.

Θυμίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα παρά τη διαφωνία του έκανε μια ύστατη υποχώρηση και δέχτηκε την απόφαση αυτή για το καλό της ενότητας.

Εμείς θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι η ΔΔΟ που υποτίθεται είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι μια ασαφής απροσδιόριστη πολιτειακή μορφή που συγκρούεται με τις αρχές, τις αξίες και τους θεσμούς της Ε.Ε.

Η ΔΔΟ δεν μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που να ακυρώνει την κατοχή, να ανατρέπει τη διαίρεση, να εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας και να επιτρέπει στους Κύπριους πολίτες να συμβιώνουν χωρίς φυλετικούς και ρατσιστικούς διαχωρισμούς υπό καθεστώς ισονομίας.

ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΡΧΩΝ.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΥΣΗ, είναι η λύση που θα εξασφαλίσει στους Κύπριους πολίτες, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες στις πατρίδες τους.

Και είμαι σίγουρος ότι όλοι συμφωνούμε ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν μπορεί να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας με λειψά δικαιώματα.

Η ενότητα λοιπόν γύρω από συμφωνημένους και συντεταγμένους στόχους είναι το θεμέλιο της επιτυχίας μας.

Υλοποιώντας τον στόχο της ενότητας επιβάλλεται :

1.  Να επαναφέρουμε το κυπριακό στη σωστή του διάσταση ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και απαράδεκτης συνεχιζόμενης κατοχής.

2.  Να αναδείξουμε τις ευθύνες της Τουρκίας η οποία πρέπει να πάρει τη θέση του ενόχου για εισβολή και κατοχή και όχι τη θέση του ουδέτερου παρατηρητή.

3.  Να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που δημιουργεί η συμμετοχή της Κύπρου στα όργανα και τους θεσμούς της ΕΕ.

4.  Να αναχαιτίσουμε την πολιτική αναβάθμισης του ψευδοκράτους, η οποία γίνεται με τη δική μας ανοχή.

Για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει στο εξωτερικό να ξεκαθαριστούν οι σχέσεις μας με όλους τους ισχυρούς παίκτες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.

Δηλώνουμε στρατηγικοί εταίροι με τις ΗΠΑ.

Πρέπει να απαιτήσουμε να πάρει συγκεκριμένο περιεχόμενο αυτή η σχέση.

Δηλώνουμε ενεργειακοί συνεργάτες με το Ισραήλ και ενεργειακοί εταίροι με τις χώρες της ΕΕ.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιο είναι το περιεχόμενο αυτών των συνεργασιών.

Πρέπει να ξεκαθαριστούν οι σχέσεις με τη Ρωσία και να καθοριστεί το περιεχόμενο τους.

Κυρίες και Κύριοι

Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας, ανατρέπουν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών και προσφέρουν οικονομικές και πολιτικές ευκαιρίες στην Κύπρο.

Τα συμφέροντα που έχουν οι ισχυρές αυτές χώρες στη γειτονίας μας, εξυπηρετούνται μόνο αν υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή.

Μόνο η σωστή και βιώσιμη λύση του κυπριακού μπορεί να εμπεδώσει σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά την ίδια ώρα μια κακή λύση μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Αυτό πρέπει να εργαστούμε να γίνει κατανοητό από όλους τους ξένους παράγοντες που έχουν ενδιαφέροντα στην περιοχή μας.

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ στη παρούσα φάση θεωρεί ότι στο Εθνικό Συμβούλιο επιβάλλεται να γίνει συνολικός διαχρονικός απολογισμός των διαπραγματεύσεων και να αναλυθούν όλα  τα αρνητικά και θετικά στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα του κυπριακού τα τελευταία 40 χρόνια.

Με νηφαλιότητα και διαλογική διάθεση θα πρέπει, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να χαράξουν μια νέα συνολική στρατηγική, που θα εδράζεται στις σημερινές πραγματικότητες και θα δημιουργεί νέες προοπτικές στην προσπάθεια του κυπριακού.

Δράττομαι της ευκαιρία να απευθύνω έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να αφήσουμε κατά μέρος όσα μας χωρίζουν και να κοιτάξουμε όλοι μπροστά συμβάλλοντας στη σωτηρία της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ.