ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Η ανάγκη ή όχι Επανατοποθέτησης και Επαναπροσδιορισμού της Μορφής και του Περιεχομένου Λύσης του Κυπριακού, ήταν το θέμα πάνω στο οποίο κατέθεσαν τις απόψεις τους οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, στην Πολιτική Συζήτηση που οργάνωσε το ΙΔΡΥΜΑ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου.

          Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος δρ. Βάσος Λυσσαρίδης, υπογράμμισε ότι σε ώρες Εθνικών Κρίσεων με ορατούς κινδύνους εθνικού αφανισμού, επιβάλλεται η επανατοποθέτηση στο Κυπριακό με μια νέα διεκδικητική πολιτική στη βάση μιας κοινής πορείας και κοινής στρατηγικής. Το ομόφωνο, υπέδειξε, Ανακοινωθέν, του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, παρά την ΑΔΟΚΙΜΗ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του, προσφέρει αυτή τη βάση και τις παραμέτρους της λύσης.

          Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε κάποιες πραγματικότητες τις οποίες οι ίδιοι αποδεχθήκαμε και ας μην συμβαδίζουν με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Ευρωπαϊκές Αρχές. Τα μεγάλα οράματα, πρόσθεσε δεν χωράνε σε μοιρασμένες πατρίδες και υπέδειξε ότι είναι προς όφελος, σήμερα, διεθνών συμφερόντων, μια ενωμένη, δημοκρατική Κύπρος σε μια ασταθή περιοχή.

          Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε ότι χρειάζεται ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες να προσαρμόζεται η πολιτική μας στο Κυπριακό, αντενδείκνυται όμως ο επαναπροσδιορισμός της μορφής και της περιεχομένου της λύσης. Αν αναθεωρήσουμε πρόσθεσε το στόχο της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όχι μόνο δεν θα διασφαλίσουμε καμιά στήριξη, αλλά θα οδηγηθούμε σε πλήρη απομόνωση.

          Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι απέτυχε η μέχρι τώρα πολιτική του καλού παιδιού και των γενναιόδωρων προσφορών, ότι η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε τη διαδικασία των συνομιλιών μετατρέποντας το Κυπριακό από πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε δικοινοτικό πρόβλημα και ότι είναι ονειροπαρμένος ρομαντισμός να πιστεύεις ότι η Τουρκία προσβλέπει σε λύση προς όφελος των Ε/Κ και των Τ/Κ.

          Μαστίγωσε τους χειρισμούς της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης στο Κυπριακό και τόνισε ότι κατεπειγόντως πρέπει να αναθεωρήσουμε τις πεπαλαιωμένες θέσεις μας τόσο επί της ουσίας όσο και επί της ακολουθούμενης διαδικασίας και στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής διεκδίκησης, μεταξύ άλλων να απεγκλωβιστούμε από τη συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου.

          Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος αφού ανασκόπησε τη διαχρονική πολιτική της Τουρκίας για λύση Ομοσπονδίας με γεωγραφικό διαχωρισμό με τελικό στόχο την ανάκτηση ολόκληρης της Κύπρου, υπέδειξε ότι το Σχέδιο Ανάν έχει επιβεβαιώσει κατά τον καλύτερο τρόπο τον προσπάθεια επιβολής της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Στη συνέχεια είπε ότι πρέπει να καθοριστεί νέα Στρατηγική στο Κυπριακό και παρέθεσε τις παραμέτρους της, μεταξύ των οποίων η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, τη λήψη πρακτικών μέτρων από την Ε.Ε. κατά της Τουρκίας, την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτ., του 2009 και η ενίσχυση των σχέσεών μας με παραδοσιακές συμμαχικές χώρες, όπως η Ρωσία.

          Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, επικαλέστηκε κι αυτός την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 ως υπόβαθρο ενότητας που καθορίζει το περιεχόμενο της λύσης που όλοι αποδέχονται. Επίσης είπε ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, δεν μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που να ακυρώνει την κατοχή, να ανατρέπει τη διαίρεση, να εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμβιώνουν οι Κύπριοι πολίτες χωρίς φυλετικούς και ρατσιστικούς διαχωρισμούς. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, είπε επίσης πρέπει να χαράξουν μια νέα συνολική στρατηγική που να δημιουργεί νέες προοπτικές.

          Οι Οικολόγοι, ανάφερε εξάλλου ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, θεωρούν ότι η ίδια η ιστορία έχει απορρίψει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και ότι πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή που είναι το ενιαίο κράτος. Τριανταεπτά χρόνια συζητήσεων, πρόσθεσε, στη βάση της Δ.Δ.Ο, έφεραν μόνο υποχωρήσεις και παγίωση των κατοχικών δεδομένων. Οδήγησαν στην απομάκρυνση από τις αρχές μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και εμπεδώθηκε η εντύπωση στη διεθνή κοινότητα ότι το θέμα αφορά πλέον τις δυο κοινότητες. Περαιτέρω αναφέρθηκε σε ορισμένες προτάσεις μεταξύ των οποίων η δημιουργία Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού και κατάρτισης σχεδίου τροποποίησης του Κυπριακού Συντάγματος.

          Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, είπε πως αφού είναι αυτονόητο ότι η πολιτική μας δεν έφερε τα ποθητά αποτελέσματα και αφού από το 1974 τα πάντα στον πλανήτη έχουν αλλάξει, θα πρέπει να αλλάξει και η Κύπρος τη στρατηγική της. Όσον αφορά δε την Τουρκία, για να αλλάξει πολιτική έναντι της Κύπρου, θα πρέπει αν καταστήσουμε ασύμφορη τη συνέχιση της κατοχής με τη δημιουργία κόστους σε άλλους στρατηγικούς στόχους της Άγκυρας. Στρατηγικός μας στόχος τόνισε επίσης, δεν πρέπει να είναι άλλος από την απελευθέρωση, τον τερματισμό της κατοχής και της διχοτόμησης.

          Τέλος ο Συντονιστής της συζήτησης, καθηγητής των ΜΜΕ, δημοσιογράφος, Γιώργος Νικολάου σε εισαγωγική ομιλία του, έθεσε ερωτήματα ως προς την μη ύπαρξη μέχρι σήμερα θετικών αποτελεσμάτων της ακολουθητέας πολιτικής στο Κυπριακό και αναφέρθηκε σε ιστορικά κομβικά στοιχεία που καταδεικνύουν την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας, εκμεταλλευόμενη τη συνεχή υποχωρητική μας πολιτική. Όπου υπάρχει κρίση, είπε, υπάρχει και διαφυγή. Εντοπίσαμε αυτή τη διαφυγή που μπορεί με τη συνειδητοποίηση των πραγματικών γεωστρατηγικών μεγεθών μας, Κύπρος και Ελλάδα, να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς δυνάμεων στην περιοχή μας;