Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην τελετή εγκαινίων του Ιδρύματος Βάσου Λυσσαρίδη

Με ξεχωριστή χαρά και συγκίνηση απευθύνω χαιρετισμό στα εγκαίνια του Ιδρύματος Λυσσαρίδη. Ένα Ίδρυμα προορισμένο να αποτελέσει βήμα πολιτικού, πολιτιστικού, μορφωτικού και επιστημονικού προβληματισμού, φάρο πνευματικών αναζητήσεων και παιδευτικής προσφοράς.

 

Ένα Ίδρυμα αντάξιο του ονόματος και της πολυδιάστατης προσφοράς του Βάσου Λυσσαρίδη στους εθνικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του Κυπριακού και του Μητροπολιτικού Ελληνισμού αλλά και του παγκόσμιου προοδευτικού κινήματος.

 

Είμαι βέβαιος ότι το Ίδρυμα Λυσσαρίδη θα επιτελέσει τη φιλόδοξη αποστολή του καταξιώνοντας με αυτό τον τρόπο και τιμώντας τον ιδρυτή και εμπνευστή του.

 

Επιτρέψετε μου με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση να πω λίγα μόνο λόγια για τον αγωνιστή και πολιτικό Βάσο Λυσσαρίδη παρά την αυτονόητη δυσκολία μου να μιλήσω για τον άνθρωπο που μας ενέπνευσε, μας ωρίμασε πολιτικά και εθνικά, μας καθοδήγησε στους αγώνες τους καλούς για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Το μεγάλο οραματιστή, τον πρωταγωνιστή και σημαιοφόρο για τα δίκαια της Κύπρου και του Ελληνισμού, το συνεπή συμπαραστάτη των αντιαποικιακών, εθνικοαπελευθερωτικών και αντιρατσιστικών κινημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι σήμερα αναλώνει τον εαυτό του στην υπόθεση της ελευθερίας της πατρίδας μας αλλά και της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας άλλων λαών. Βαθιά ιδεολόγος, δέκτης και πομπός της σοσιαλιστικής ιδεολογίας έφερε μέσα στην   κυπριακή πολιτική πραγματικότητα το μήνυμα της κοινωνικής δικαιοσύνης με ταυτόχρονη προσήλωση στις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

 

Δεν υπάρχει αγώνας του λαού μας από τον οποίο απουσίασε ο Βάσος Λυσσαρίδης.

 

Παρών στον αντιαποικιακό – εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας του 55-59. Παρών στους Κοινοβουλευτικούς αγώνες για 46 ολόκληρα χρόνια.

 

Παρών στον αγώνα για τη ματαίωση των δόλιων σχεδίων της Τουρκίας το 1963 -64.

 

Παρών και πρωτομάχος στην απόκρουση της χουντικής διείσδυσης στην Κύπρο και της απόπειρας άλωσης του δημοκρατικού και πολιτειακού ιστού τα πέτρινα χρόνια από το 1967 μέχρι το 1974.

 

Παρών στην αντίσταση κατά του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 αλλά και στον  αγώνα για την επιστροφή του Προέδρου Μακαρίου στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα.

 

Αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν την προδοσία και το έγκλημα του 1974 ο Βάσος Λυσσαρίδης πρωτοστάτησε για την αντικατοχική τοποθέτηση του Κυπριακού, για τη διεθνοποίηση, για τη σωστή αμυντική θωράκιση. Όλα αυτά σε άρρηκτη σχέση με την ενεργό συμπαράσταση του Βάσου Λυσσαρίδη  στους αγώνες άλλων λαών για ελευθερία και ανεξαρτησία. Αυτή του η δράση τον καταξιώνει σαν εξέχουσα φυσιογνωμία των αντιαποικιακών εθνικοαπελευθερωτικών και αντιρατσιστικών κινημάτων .

 

Όμως η παρουσία, η δράση, η προσφορά και οι αγώνες του Βάσου Λυσσαρίδη δεν ανάγονται μόνο στο παρελθόν. Είναι και σήμερα παρών, γρηγορούσα και αγρυπνούσα συνείδηση του Κυπριακού και του ευρύτερου Ελληνισμού.

 

Όσο η τουρκική κατοχή μολύνει τα χώματα της πατρίδας μας δεν έχει ούτε επιλογή, ούτε διαφυγή.

 

Δηλώνει αμετακίνητα παρών και μάχιμος στον αγώνα για μια πατρίδα πραγματικά λεύτερη και θα τερματίζει την κατοχή και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες για το σύνολο του λαού μας.

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

Απευθύνω συγχαρητήρια και δίκαιο έπαινο για τη δημιουργία του Ιδρύματος όπως και οφειλόμενο χαιρετισμό αγάπης και τιμής  προς το Βάσο Λυσσαρίδη του οποίου ολόκληρη η αγωνιστική  πορεία μπορεί να συμπυκνωθεί στους στίχους του Άγγελου Σικελιανού.

 

Ομπρός παιδιά και δεν βολεί μονάχος του

ν΄ ανέβει ο ήλιος

σπρώχτε με γόνα και με στήθος να τον

βγάλουμε απ’ τη λάσπη